JavaScriptin tulee olla päällä. This page requires JavaScript. Den sida kräver JavaScript.
Terveydellisistä syistä tilattava erityisruokavalio tulee olla lääkärin tai terveydenhoitajan toteama.
Lääkärintodistus tulee toimittaa kouluterveydenhoitajalle tai varhaiskasvatuspäälikölle
Keliakia
Keliakiaruokavalion saaminen edellyttää diagnosoitua keliakiaa. Vehnä, ruis ja ohra korvataan gluteenittomilla viljoilla ja gluteenittomilla valmisteilla. Erityisruokavalioselvityksessä ilmoitetaan, jos ruokailija ei siedä gluteenitonta kauraa
Allergia
Vaikea allergiaoire tai keskeinen ruoka-aine: Maito, muna, vehnä, kala ja pähkinät ovat yleisimmät vakavien allergiaoireiden aiheuttajat. Ravitsemuksellisesti keskeiset ruoka-aineet korvataan muilla lapselle/nuorelle sopivilla ruoka-aineilla. Ruokavalio perustuu lääkärin tekemään taudinmääritykseen ja kirjoittamaan lääkärintodistukseen. Kaikista vaikeita oireita aiheuttavista ruoka-aineista tarvitaan lääkärintodistus, vaikka niitä ei korvattaisikaan muulla ruoalla.
Lievät itsestään ohittuvat allergiaoireet: Jos ruokailija saa lieviä oireita huomioidaan se ruokailutilanteessa siirtämällä kyseinen ruoka-aine syrjään/ ei oteta lautaselle. Ruokailija ei tällöin tarvitse erityisruokavaliota eikä lääkärintodistusta.
Lieviä itsestään ohimeneviä allergiaoireita kuten suun kutinaa ja ihon lehahtelua aiheuttavia ruoka-aineita ovat tyypillisesti kypsentämättömät kasvikset (tomaatti, porkkana, omena) ja hedelmät etenkin koivun siitepölyallergisilla ja atooppista ihottumaa sairastavilla lapsilla. Yleensä lieviä oireita aiheuttavat kasvikset sopivat mainiosti kypsennettynä. Lisäaine- ja mausteallergiat ovat erittäin harvinaisia ja miedosti maustettu kouluruoka sopii yleensä allergisille lapsille. Lapsen/nuoren on tärkeää oppia syömään monipuolisesti. Mitä useampia ruoka-aineita lapsen ruokavaliossa vältetään, sitä vaikeampaa on saada koostetuksi ravitsemuksellisesti täysipainoinen ruokavalio. Kasvisten, hedelmien ja marjojen laaja välttäminen vähentää useiden vitamiinien ja kivennäisaineiden saantia ja voi altistaa lapsen lihomiselle. Lisätietoa: Käypähoito-ohje: Ruoka-allergia lapsilla / potilaalle (www.kaypahoito.fi). Lasten ruoka-allergia-opas (www.allergia.fi).
Lisätietoa lasten ja koko perheen ravitsemuksesta: Syödään yhdessä– ruokasuositukset lapsiperheille (THL).
FODMAP - ruokavalio on aina yksilöllinen ja määräaikainen ja edellyttää erillistä selvitystä.
Lisätietoja:
Jaana Nikumattijaana.nikumatti@pyhtaa.fi